***** Peygamber Efendimiz (s.a.a): Namaz dinin emirlerindendir ve onda Allah Azze ve Celle’nin rızası vardır ve namaz Enbiyanın yoludur (sürekli yaptıkları ibadettir.) (Hisal c.2 s.522 h.11)
***** İmam Sadık (a.s): “Allah’ın en çok sevdiği amel namazdır ve namaz Enbiyanın en son vasiyetidir.” (Mekarimu’l Ahlak c.2 s.366)
***** Peygamber Efendimiz (s.a.a): “Senası yüce olan Allah namazı benim gözümün nuru karar kıldı ve bana namazı sevdirdi. Nasıl ki aç olan yemeği susuz olan suyu seviyorsa (bende namazı seviyorum) doğrusu aç olan yiyince doyar, susuz olan su içince kanar aman ben namaz (kılmaya) doymuyorum.” (Mekarimu’l Ahlak c.2 s.366)
***** İmam Ali (a.s): “Namaz Allah’tan korkan (takvalı) kulların kurbanıdır.” (Hisal c.2 s.622/10)
***** İmam Ali (as): Sizlere namazı ve ona ehemmiyet vermenizi vasiyet ediyorum. Çünkü namaz en hayırlı amel ve dinin direğidir.” (Biharu’l Envar c.82 s.209)
***** İmam Muhammed Bakır (a.s): “Namaz dinin direğidir. O aynı çadırın direğine benzer ki direk ayakta durduğu sürece çadırda ayakta durur. Ama direk yılınca ya da kırılınca çadır da yıkılır. (Namaz olmadan da din olmaz.) (Biharu’l Envar c.82 s.209)
***** İmam Ali (as) buyuruyor ki “Allah Resulünün (s.a.a) şöyle dediğini duydum: Allah’ın kitabında (günahların bağışlanması hususunda) en ümit verici ayet “Gündüzün iki tarafında ve gecenin bir bölümünde namaz kıl” ayetidir. Ey Ali! Beni hak üzerine korkutucu ve müjdeci olarak gönderene andolsun ki sizlerden birisi abdest almak için kalktığında günahları onun bedeninden dökülür, yüzü kalbiyle Allah’a yöneldiğinde (namaza başladığında), namazı bitmeden, annesinden doğduğu ilk gün ki gibi bütün günahları bağışlanır. Eğer iki namaz arasında bir günah işlerse yine aynıdır (günahları bağışlanır.) Bu beş vakit namazı yerine getirene kadar böyledir.
Daha sonra şöyle buyurdu; Ey Ali! Ümmetim için beş vakit namaz sizden herhangi birinin evinin önünden akan bir nehre benzer, varsayalım ki sizden birinin bedeni kirli olsun ve o nehirde günde beş defa yıkansın (sana soruyorum) o şahsın bedeninde bir kir kalır mı? Allah’a andolsun ki ümmetim için beş vakit namazda böyledir.” (Mecmeu’l Beyan c.5 s.308)
***** Resulullah (s.a.a): “Vakit namazlarınıza önem veriniz. Çünkü Allah Teala’nın kıyamet günü kullarını çağırdığı zaman ilk soracağı şey namazdır. Eğer namazı tam ve doğru olarak gelirse (kurtulur) yoksa cehennem ateşine atılacaktır.” (Biharu’l Envar c.10 s.360)
***** İmam Ali (a.s): Ey Kumeyl! Namaz kılmak. Oruç tutmak şan ve makam değildir, Gerçekten de şan ve makam ibadetlerin korkan bir kalp ile yerine getirilmesi Allah katında razı olunan bir amel olmasıdır.” (Beşaretu’l Mustafa s.28)
***** İmam Zeynel Abidin: (as) dan namazın kabul olmasına sebep olan şartları sordular. İmam buyurdu;(Namazın kabul şartı) bizim velayetimizi (kabul etmek ve bizleri sevmek) ve düşmanlarımızdan uzak durmaktır.” (Menakıbu Âli Ebu Talib 4/134)
***** Resulullah (s.a.a); “Kim şarap içerse onun namazı kırk gün kabul olmaz.” (İlel-uş-Şerai c.2. s.345)
***** Allah Resulü (s.a.a): “Rükuunu ve secdesini tam olarak yerine getirmeyenin (acele namaz kılanın) namazı kabul olmaz.” (Biharu’l Envar c.72 s.178)
***** İmam Sadık (as) buyuruyor: “Namaz kılmayanın İslam’da nasibi yoktur.” (Biharu’l Envar c.95 s.232)
***** Peygamber (s.a.a): “İman ile küfrün arasında namaz (kılmak) ve kılmamak vardır. (Yani İslam’ın ve imanın ölçüsü namazdır.)” (Camiu’l Ahbar s.185)
***** İmam Sadık (a.s): “Namazı hafife almayın, çünkü Peygamber (s.a.a) vefatı esnasında ‘namazı hafife alan benden değildir” diye buyurdu.” (el-Kafi c.3 s.336)
Arapçadan Çeviren
Özgür ARAPOĞLU
Alevi Din Bilgini